Bilişim hukuku temel olarak teknoloji ve bilişim sistemlerinin birlikte kullanılması ile üretilen sonuçlara bağlanan hukuki çözüm yollarına ilişkin uygulanacak kuralları kapsar. Teknoloji ve bilişim alanındaki gelişmelere paralel olarak ” bilişim hukuku ” hukuk sistemimize girmiştir. Bilişim hukuku genel anlamıyla ceza hukuku ve genel hukuk açısından bir ayrıma tabii olup henüz gelişmekte olan bir hukuk dalıdır.
TCK’da Bilişim Alanında Suçlar başlığı altında düzenlenen suçlar ile ilgili çalışmaktadır. Bahse konu suçlar:
Bilişim suçları yukarıda bahsedilenlerle sınırlı olmayıp bazı suçların bilişim sistemleri aracılığıyla işlenebilmesi sonucu da ortaya çıkabilmektedir. Böylelikle bilişim avukatının tüm bilişim suçlarıyla ilgili yaptığı çalışmalar göz önüne alınabilmektedir.
*Banka veya Kredi Kartının Kötüye Kullanılması Suçu Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçu TCK 245’te düzenlenmiştir. Buna göre başkasına ait bir banka veya kredi kartını ele geçiren veya elinde bulunduran kimse kartı izinsiz olarak kullanır ve bundan bir yarar sağlarsa hukuken cezalandırılacaktır. Ancak bu suç oluşturan fiil şu kimselerin zararına işlenmiş ise ilgili akraba hakkında cezaya hükmolunmayacaktır: eşin, üstsoy veya altsoy yahut bu derece kayın hısımlarından birinin, aralarında evlatlık ilişkisi bulunan kimselerin, aynı konutta birlikte yaşayan kardeşlerden birinin.
*Kredi Kartı Dolandırıcılığı Suçları Kredi kartı dolandırıcılığı suçları bilişim avukatlarının uygulamada sıklıkla karşılaştığı suçlardandır. Kredi veya banka kartı dolandırıcılığı TCK 245’te kredi veya banka kartlarının kötüye kullanılması olarak düzenlenmiştir. Bu suç bilişim alanındaki suçlara girmektedir.Kredi veya banka kartı dolandırıcılığı suçu kartın çalınması, kart bilgilerinin kopyalanması, sahte kart üretimi vb. şekillerde ortaya çıkmaktadır. İnternetten kredi kartı ile yapılan bir alışverişte satın alınan ürünün gönderilmemesi yahut satın alınandan farklı bir ürün gönderilmesi kredi kartı dolandırıcılığı suçunu oluşturacaktır. Bununla birlikte kart bilgilerinizin kopyalanması ve onayınız olmadan bu bilgiler ile alışveriş yapılması da dolandırıcılık suçunun bilişim sistemleri yoluyla işlenmesine örnek olarak gösterilebilir.
*Bilişim Avukatı ile İnternetten İçerik Kaldırma İşlemleri İnternetten içerik kaldırma, bir kimsenin kişilik haklarını zedeleyici, özel hayatın gizliliği ilkesini ihlal eden nitelikte veya suç niteliğinde yapılan yayınların internet ortamından kaldırılmasını ifade etmektedir. Kaldırılabilecek içeriklere örnek olarak iftira veya hakaret niteliğindeki paylaşımların yapılması, müstehcenlik içeren görüntülerin yayınlanması verilebilecektir. Şahıs haklarını zedeleyen içeriklerin kalıcı olarak silinmesi ve Google arama sonuçlarından silinmesini sağlamak bilişim avukatlarının alanına girmektedir.
*Sahte (Fake) Sosyal Medya Hesaplarının Bilişim Hukuku Avukatı ile Kapatılması Sahte sosyal medya hesabı kapatma işlemleri bilişim hukuku avukatı ile mümkün olmaktadır. Her ne kadar bu hesapların bulunduğu sosyal medya sitelerine bildirimde bulunulsa da çoğu bildirimden olumlu sonuç alınamadığı aşikardır. Bu durumda bilişim hukuku avukatı ile sizin adınıza açılan sahte, fake sosyal medya hesaplarının hukuki yollardan kapatılması mümkün olacaktır.
Asile Betül Yayla Hukuk Bürosu © Copyright 2021 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir