DEVAMINI OKU[Kod-Blog-Icerik]
Teknolojinin ve erişilebilirliğin dünyada artması fayda ile birlikte yeni suç tiplerinin çıkmasına da neden oldu. Sosyal medya artık hayatımızda çok önemli bir yere sahip.
Verilere baktığımızda sosyal medyanın kullanımı ve sosyal medyada geçirilen sürede artış olduğunu görüyoruz. Herkesin sosyal medya hesabı var. Paylaştığımız fotoğraf ve videolar artınca "fotoğrafların, videoların ve seslerin izinsiz kullanılması" da gündeme gelmektedir.
Platformlar artınca, fotoğrafların ve videoların etik olmayan amaçlarda kullanması kolaylaştı. Kişilerin kendi hesaplarından yapılan tüm paylaşımlar saldırılara açık hale geldi. Birçok fotoğraf ve videonun olması hukuka aykırı işlemleri kolaylaştırdı. Son dönemlerde teknojiden kaynaklı yaşanan sıkıntılardan biri de kişilerin sosyal medya hesaplarından paylaştığı fotoğrafların, videoların alınması ve izinsiz olarak başka hesaplarda veya platformlarda paylaşılması. İzinsiz paylaşımlar mağduriyetlere neden olmakta ve eylemin mahiyetine göre farklı türde suçlar gündeme gelmektedir.
Kişinin genel hayatı herkesle paylaşmış olduğu, insanlarla paylaşmaktan çekinmediği ve birçok insanla temasta olduğu hayatıdır. Özel hayat ise biraz daha kişiseldir. Kişi, özel hayatını sadece kendi istediği insanlara açtığı gibi hiç kimseye açmamayı da seçebilmektedir. Buna göre özel hayatın sınırları kişinin, diğer kişilerin bilmesini istemediği bilgileri kapsamakta ve kişinin bu bilgileri diğerlerinin müdahalesi olmadan saklamaya devam etmesidir. (Çetin, E., Her Yönüyle Basın Hukuku, Seçkin Yayıncılık, Ankara, 2004, s. 157)
Kişilerin fotoğraflarının, videolarının izinsiz olarak kullanılması ile birlikte Ceza Hukuku anlamında suç oluşacaktır.
TCK madde 134’de Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Suçu düzenlenmiştir;
(1)Kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlal eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Gizliliğin görüntü veya seslerin kayda alınması suretiyle ihlal edilmesi halinde, verilecek ceza bir kat artırılır.
(2)Kişilerin özel hayatına ilişkin görüntü veya sesleri hukuka aykırı olarak ifşa eden kimse iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. İfşa edilen bu verilerin basın ve yayın yoluyla yayınlanması halinde de aynı cezaya hükmolunur.
Özel yaşamın ifşa edilmesi sadece sosyal medya veya haber yapılması yoluyla değil, posta aracılığıyla veya sanal ortamda taşınabilir bellek içinde kaydedilerek yada internet üzerinden elektronik posta ekinde gönderilmesi yoluyla verilmesinde de suç oluşacaktır.
Türk Ceza Kanunu madde 136'da açıkça "kişisel verileri, hukuka aykırı olarak bir başkasına veren, yayan veya ele geçiren kişi, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır." denilmektedir.
TCK’nın137. Maddesinde: Kamu görevlisi tarafından ve görevinin verdiği yetki kötüye kullanılmak suretiyle ya da belli bir meslek ve sanatın sağladığı kolaylıktan yararlanmak suretiyle işlenmesi halinde verilecek cezada yarı oranda bir artırım yapılacağı belirtilmiştir.
İzinsiz fotoğraf ve videoların yayınlanmasında yalnızca kişilik haklarının ihlali değil aynı zamanda tazminat davası da söz konusu olmaktadır. İzinsiz olarak fotoğrafı paylaşılan kişi maddi zarara uğramışsa maddi tazminat davası, ticari itibarı, kişiliği, onuru veya diğer manevi zararlara aykırı bir durum söz konusu olmuş ise manevi tazminat davası açma hakkına sahiptir. Haksız fiilden doğan tazminat davası için dava zamanaşımı süresi ise fiil ve failin öğrenilmesinden itibaren iki yıl, her halukarda 10 yıldır. Yazılı veya görsel basın veya sosyal medya üzerinden kişilik haklarına saldırı nedeniyle açılan manevi tazminat davalarında da bu durum geçerli.
Fotoğraf ve video ihlallerinin en sık yaşandığı yerler Instagram, Facebook ve Twitter gibi sosyal medya platformları. Bu platformlarda yaşanılan sorunlarda şirketler, ihlal durumlarının kendilerine bildirilmesi halinde inceleme başlatıyor. Yapmanız gereken ilgili görseli ve profil sayfasını bağlantıya tıklayarak ihbar etmek.
Fotoğrafınızın sizden izinsiz yayınlandığını gördüğünüz zaman ya da izinsiz şekilde fotoğraflandığınız ve bu verilerin hukuka aykırı şekilde yayıldığı zaman size en yakın karakola gidip şikayetçi olabilir, Cumhuriyet Savcılığı’ na suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Daha sonra söz konusu fotoğraflar sizi sıkıntıya sokabilecek ve kaldırılması gereken fotoğraflar ise Sulh Ceza Hakimliği’ nden kaldırılmasını talep edebilirsiniz. Söz konusu fotoğraflar sitede yayınlanmışsa o site ile iletişime geçerek kaldırılması için talepte bulunabilirsiniz. 5651sayılı Kanunun 9. maddesinde, İnternet ortamında yapılan yayındaki içerik dolayısıyla hakları ihlal edilen kişilere içeriğin yayından çıkarılmasını talep etme hakkı düzenlenmiştir.
AVUKAT ASİLE BETÜL YAYLA
İLETİŞİM: 05323806144
Asile Betül Yayla Hukuk Bürosu © Copyright 2019 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir
DEVAMINI OKU[Kod-Blog-Icerik]